divendres, 22 de juny del 2012

Pastís Sacher

Avui presentem el rei dels pastissos de xocolata: el pastís Sacher.
Fa tres anys el vaig tastar per primer cop i em va enamorar. Jo no sóc una fanàtica dels dolços de xocolata, m'agraden més aviat poc, però aquest pastís té la proporció de xocolata i dolçor capaç d'enamorar el més escèptic. A mi em va convèncer i això que sempre m'he decantat més per la nata!

Foto feta ahir a la nit... La llum no és la millor,
però el pastís ens demana que ens el mengem

Així que si no és suficient aquest motiu, farem una mica d'història.
El pastís Sacher o Sarchertorte va ser creat l'any 1832 per Franz Sacher. Ell era un simple aprenent de cuiner de 16 anys en una pastisseria de Viena, però la sort el va il·luminar aquell dia. El canceller alemany del moment, el príncep Klemens Wenzel Lothar von Metternich, volia sorprendre els seus convidats i va demanar un pastís de nova creació per culminar aquella cita. Va coincidir que el mestre cuiner estava malalt i va haver de ser Franz qui els va atendre. Amb el pastís Sacher va crear un mite dels pastissos i Franz Sacher va culminar en una brillant carrera.

En fi, espero haver-vos convençut ^^


Sachertorte de l'hotel Sacher, a Viena
Tradicionalment el pastís s'acompanya amb una mica de nata muntada o bé crema Chantilly, ja que el pastís és una mica sec.

Ingredients (per un motllo de 16cm; tot i que jo l'he fet amb un de 24cm):
~ Pa de pessic:
- 3 ous (a Tº ambient)
- 50g de mantega ( " )
- 50g de sucre glass + 50g sucre normal
- 75g de xocolata fondant (és necessari que tingui com a mínim 70% de cacau; jo al final he usat xocolata fondant ~55%)
- 50g de farina
- 5g de llevat
- 1 pessic de sal
- líquid del préssec en almívar (o algun licor que us agradi)
~ Cobertura (ganache de xocolata):
- 125g de xocolata fondant (70% mín)
- 125g de nata
- 25g de mantega
~ Interior:
- 300g de melmelada d'albercoc (també es pot fer amb melmelada de maduixa, però la recepta original és amb albercoc)
[Altres receptes introdueixen mousse de xocolata entre les capes de melmelada i fan el pastís més alt, amb més capes. Però com que el pastís el feia jo XD He preferit prescindir-ne ja que pel meu gust seria massa xocolata.]

Procediment:
· Per fer el pa de pessic hem de començar desfent la xocolata al bany maria. També es pot  fer al microones però s'ha de fer a baixa potència i amb poc temps ja que és molt fàcil que es cremi. (Si això passa l'haureu de llençar perquè és cancerígena, m'ho va dir un pastisser!).
· Tot seguit, haurem de mesclar el sucre glass amb la mantega amb una batedora de varilles.
· A continuació, hem d'afegir la xocolata desfeta un cop estigui temperada, i batrem un altre cop.
· Seguidament separem les clares dels rovells de l'ou. Els afegirem un a un, removent cada vegada fins que estiguin ben integrats en la massa. Les clares les reservarem.
·Després muntem les clares. Quan estiguin a mig muntar incorporarem el sucre normal i acabarem de muntar-les.
· Llavors afegirem les clares sobre la massa que havíem fet, a poc a poc. És important que es barregi amb una espàtula o eina similar (mai s'han de batre, ja que sinó perdrem volum) amb moviments d'abaix a dalt.
· Tot seguit, mesclem la farina amb el llevat i la sal, i ho tamisarem tot sobre la mescla mentre ho anem incorporant lentament.
· Aquesta massa l'abocarem en una plata grossa i la courem al forn (preescalfat a 180ºC) durant uns 15-20 minuts aproximadament.
· Quan el pa de pessic estigui fred, el partirem amb molta cura per la meitat i el banyarem amb el líquid del préssec en almívar. Això ens servirà per donar-li més gust al pa de pessic i evitar, a més, que sigui un pastís sec i empallegós. Així també ens estalviarem de servir-lo amb nata, si no en tenim.
· Tot seguit haurem d'escampar generosament la melmelada d'albercoc per sobre d'una de les cares del pa de pessic i llavors taparem la melmelada amb l'altra porció de pa de pessic.
· Finalment, per fer la cobertura, hem de posar a bullir la nata líquida. Quan arrenqui el bull la retirarem del foc i li tirarem trossets de xocolata mentre ho movem amb les varilles. Quan s'hagi integrat tot, li afegirem la mantega i ho remourem de nou. 
· Per acabar, haurem d'escampar la xocolata fusa per tota la superfície del pastís, procurant que quedi una capa llisa. Per fer-ho, haurem de col·locar el pastís sobre una reixeta. A sota de la reixeta hi haurà d'haver quelcom que reculli la xocolata sobrant per no embrutar-ho tot. Quan la salsa de xocolata hagi agafat una mica de consistència, l'anirem abocant lentament sobre el pastís, deixant que s'estengui sola per la superfície.
· Llavors haurem de deixar-ho refredar fins al moment de degustar i ja està ^^



Bon profit!!


Abans de bufar les espelmes amb les magdalenes que
han fet l'Eli i la Irene per celebrar l'aniversari.
PS: Algunes fotos estan fetes a l'aniversari de l'Anna ja que li vaig fer el pastís per celebrar-lo.
PS2: Com que les fotos no són res de l'altre món, i demà n'he fer un altre (pq la mama m'ho ha suplicat en vista de l'èxit d'avui). Demà tindreu un reportatge fotogràfic! :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...