dilluns, 30 de juliol del 2012

Xató o Xatonada

El xató és un plat típic de la zona del Garraf i del Penedès de la costa catalana.
El xató és una amanida d'escarola amb bacallà, olives alberquines, tonyina i anxoves acompanyada amb salsa romesco.
L'orígen del xató es situa en el món del vi. Una vegada el vi estava a la punta i a punt de ser tastat, era l'hora d'aixetonar la bóta, una cerimònia molt important en tot el procés que consistia en posar una petita aixeta (l'aixetó) que permetia que el vi sortís. Aquest moment marcava l'inici de la festa del vi nou, una celebració que anava acompanyada d'una menja composta per ingredients salats com el peix, que es trobaven a les cases dels pagesos, servida amb les fulles de la verdura de la temporada d'hivern i amanida amb una salsa especial. Aquesta menja ritual que acompanyava la cerimònia d'aixetonar la bóta de vi és doncs a l'orígen de l'actual xató.
Aquesta recepta me la va presentar en Vicent fa un temps, en un dels meus viatges a Formentera. El millor xai que he tastat mai va sortir de la seva cuina.


Ingredients:
· 1 escarola
· 100g de bacallà dessalat
· anxoves
· 100g tonyina al natural
· Olives alberquines (jo he usat olives normals, no sabia on podia trobar-ne a Formentera... Encara no la conec prou bé)
· romesco
~ per al romesco:
· 12 ametlles torrades
· 10 avellanes
· 3 alls
· 2 pebrots de romesco o nyores (com que no tenia nyores he usat pebrots i una punta d'una guindilla)
· 2 tomàquets madurs
· 1 vaset d'oli d'oliva
· 1/2 vaset de vinagre
· 1 llesca de pa fregida (jo no en tenia cap de grossa, així que n'he posat 4 de molt petites)
· sal, pebre

Abans
Procediment:
- En una placa del forn col·loquem totes els pebrots tallats per la meitat i nets. També col·loquem les ametlles i les avellanes (si no estan torrades). Tallem 2 alls per la meitat i els posem sobre la plata, l'altre all el reservem.
- Rentem els tomàquets, els traiem el cap i a la base, hi fem una creu. Això ens servirà per pelar-los millor un cop s'hagin cogut.
- Ho posem al forn, preescalfat a 200º i ho deixem coure (em sap greu, em vaig distreure i no vaig controlar el temps. S'ha de retirar del forn quan els pebrots/tomàquets comencin a tenir un to torrat).
Després
- Un cop ho tenim tot cuit, pelem totes les verdures i les posem al vas de la batedora. Hi afegim l'oli, el vinagre, l'all restant i la guindilla i ho triturem bé. Corregim el sabor amb una mica de sal i pebre.
- Seguidament, amb un morter piquem els fruits secs i els incorporem al vas de la batedora i ho homogeneïtzem.
- A continuació fregim les llesques de pa en una paella amb poc oli. Després ho esmicolem i ho introduïm a la salsa.
- Finalment només queda la presentació del plat: col·loquem l'escarola al fons. La tonyina i el bacallà esmicolats per damunt, la salsa romesco, les anxoves i les olives.


Bon profit!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...